keskiviikko 20. maaliskuuta 2013

Vinkki: stereosarjalla puhtia pc-koneen äänentoistoon

Tietokonepakettien yksi heikoimpia lenkkejä on ollut vuosikaudet mukana tuleva äänentoistojärjestelmä. Kannettavien tietokoneiden yleistyminen ei yhtään helpottanut tilannetta, tietokoneisiin sisäänrakennetut kaiutinjärjestelmät ovat äänenlaadullisesti varsin mitäänsanomattomat, eikä tietokoneen kaiuttimet riitä tuottamaan riittävästi äänenpainetta kuin pienimpiin tiloihin.

Erilaisia kaiutinratkaisuita on markkinoilla lukuisia kymmeniä. Aiemmin on esitelty esimerkiksi Logitechin valmistamat kohtuuhintaiset tietokonekaiuttimet. Esittelyssä ovat olleet myös Creativen hieman hintavampi kaiutinpaketti.

Mikäli ei halua hankkia erillisiä tietokonekaiuttimia ja omistaa jo stereosarjan, voi stereosarjan valjastaa hyvinkin helposti hoitamaan tietokoneen äänentoistoa. Riippuen tietokoneen ja stereolaitteiston liitännöistä on olemassa parikin eri tapaa, jolla tietokoneen ääni saadaan kuuluviin kotistereoiden kautta.

Ensimmäinen vaihtoehto on kytkeä tietokone analogisesti stereoihin. Tämä onnistuu siten, että hankitaan kaapeli, jonka toisessa päässä on kolmen ja puolen millimetrin stereoplugi. Tätä liitäntää kutstutaan tuttavallisemmin kuulokeliitännäksi, sillä se löytyy lähes kaikista markkinoilla olevista kuulokkeista.

Kaapelin toisessa päässä on oltava RCA-liittimet, joita on käytössä lähes jokaisessa kodin viihde-elektroniikkalaitteissa, kuten DVD-soittimessa. Myös joissakin televisioissa on mahdollisuus saada ääni ulos RCA-liitäntöjen kautta.

Esimerkki kaapelista, jolla tietokoneen voi kytkeä stereosarjaan


Samaisella kaapelilla voi kytkeä myös esimerkiksi omistamansa mp3-soittimen stereosarjaan ja kuunnella soittimessa olevaa musiikkia stereosarjan kautta.

Nykyaikaiset kotiteatterijärjestelmät sisältävät myös digitaaliset liitännät äänen kuljettamiseksi häiriöttä. Nämä liitännät ovat joko optisilla tai koaksiaalisilla kaapeleilla toteutettuja. Tietokoneissa on nykyisin usein myös digitaalinen äänen ulostuloliitäntä, joten kannattaa käyttää sitä, mikäli mahdollista. Digitaalinen liitäntä vähentää esimerkiksi muuntajien läheisyydestä syntyiä mahdollisia häiriöääniä.

Optinen digitaalinen kaapeli on jonkin verran arvokkaampi kuin yllä kuvailtu analoginen audiokaapeli, mutta äänenlaadussa on selkeä parannus. Optisen kaapelin kummastakin päästä tulisi löytyä vasemmalla näkyvä liitin. Yleensä optiset liitännät ovat laitteiden osalta piilossa pienen muovisen suojapalikan alla. Suojaus estää pölyn ja muun lian päätymisen liittimeen.


Kolmas vaihtoehto liitäntätavaksi on digitaalinen koaksiaaliliitäntä. Koaksiaaliliitäntä on hyvin saman näköinen kuin RCA-liitäntä, mutta digitaalinen stereoääni kuljetetaan eteenpäin vain yhtä kaapelia pitkin. Koaksiaalinen digitaalikaapeli on myöskin jonkin verran paksumpaa kuin marketeissa myytävät perinteiset analogiset RCA-stereokaapelit. Koaksiaaliliitäntä on useimmissa laitteissa merkitty oranssilla rca-liitännällä. Koaksiaalinen liitäntä tunnetaan myös nimityksellä S/PDIF-liitäntä. Termi tulee kehittäjien nimiyhdistelmästä, "Sony / Philips digital interface format"



Tietokonetta kytkiessä kannattaa käyttää mahdollisimman lyhyitä kaapeleita varsinkin, mikäli on aikomus käyttää analogisia liitäntöjä. Ylimääräinen kaapeli jää usein vain roikkumaa lattialle ollen alttiina esimerkiksi sähköjohtojen aiheuttamille häiriöille.. Kaapelit olisi myös hyvä saada turvaan sähköjohtojen kosketuksilta, koska se saattaa aiheuttaa häiriöitä äänessä varsinkin analogisia kaapeleita käytettäessä. Tietokoneen kytkeminen stereojärjestelmään on melko yksinkertaista, tärkeintä on valita omaan laitteistoon sopivilla liitännöillä olevat kaapelit ja omien tarpeiden puitteissa pyrkiä minimoimaan kaapeleiden mitta ja eliminoimaan mahdolliset häiriöiden aiheuttajat.

Kaapeleita myydään käytännössä kaikissa elektroniikkatarvikkeita myyvissä liikkeissä. Analogisen liitäntäkaapelin saa hankittua pituudesta riippuen alle kymmenellä eurolla. Optisten ja koaksiaalisten kaapeleiden hinta yltää helposti hieman kymmenen euron paremmalle puolelle.