tiistai 30. lokakuuta 2012

Omat suosikkiohjelmistot aina ja kaikkialla: USB-tikulle asennettavat ohjelmistot

Tietokoneiden käyttäminen esimerkiksi työpaikalla tai koulussa on ollut jo pitkään arkipäivää. Myös kirjastoissa ja nettikahviloissa vietetään aikaa muun kuin oman tietokoneen parissa. Mutta mitä tehdä, jos tietokoneella ei olekaan kotikoneella käyttämiäsi suosikkisovelluksia? Apuun tulee usb-muistitikulle asennettavat ohjelmistot, jotka toimivat suoraan tikulta ilman asennusta.

Internetissä on muutamia erilaisia usb-tikulle asennettavia ohjelmistoja jakavia sivustoja. Esimerkkeinä vaikkapa Portable Apps ja Pendriveapps. Ensiksi mainittu sisältää suoraan usb-tikulle tai vastaavalle tallennusvälineelle sopivia ohjelmistoja. Jälkimmäinen kokoelma sisältää suuremman kokoelman eri ohjelmistoja ja joukossa on myös ohjeita, kuinka tehdä joistakin ohjelmista muistitikulle tai vastaavalle medialle asennetuva versio. Idea ohjelmistoissa on, että ne eivät kirjoita mitään käytettävän tietokoneen kiintolevylle, vaan toimivat täysin itsenäisesti sen tallennusmedian varassa, joilta ohjelmistoja myös kätetään. Muutoin kyseessä on täysiverinen versio ohjelmistosta, johon on kotona tottunut.

Näin ollen esimerkiksi Firefox-selaimen laajennukset voi asentaa myös muistitikulta toimivaan, mukana kulkevaan, versioon. Myös kirjanmerkit, tallennetut lomaketiedot ja muut tiedot kulkevat kätevästi muistitikulla mukana. Salasanojen tallentaminen muistitikulla mukana kulkevan selaimen muistiin on varsin arveluttavaa, eikä sitä voi suositella kenellekään tallennusmedian katoamisvaaran vuoksi.

Enemmän tietotekniikkaa harrastavat voivat halutessaan sentaa kokonaisen Linux-jakkelupaketin usb-tikulle mukaan kulkevaksi. Näin saa halutessaan koko työpöydän mukana kulkevaan muotoon, muistitikulta tai ulkoiselta kiintolevyltä käytettäväksi. Yllä mainitun Pendriveapps-sivuston ylläpitäjtä ovat koostaneet laajan ja useita eri jakeluita käsittävän asennusohjekokoelman Internetiin. Pendrivelinux-sivustolta löytyy useita kymmeniä erilaisia asennusohjeita useille eri jakeluille. Mukana on niin työpöytäkäyttöön tarkoitettuja jakeluita, kuten Ubuntu tai vanhemmille koneille suunnattu Damn Small Linux kuin PC:n huoltoon tarkoitettuja työkalukokoelmia, kuten Ultimate Boot CD.

USB-muisitikulla mukana kulkevat sovellukset ovat erittäin suositeltavia useita eri tietokoneita käyttävän arkea helpottamaan. Muistitikulle asennettuna ohjelmisto toimii täysin itsenäisesti, jolloin käyttäjästä ei jää koneelle mitään jälkiä, eikä käytettävän koneen kiintolevylle kirjoiteta mitään, ellei käyttäjä lataa Internetistä tiedostoa käyttämälleen työasemalle.