maanantai 11. marraskuuta 2013

Vinkkejä äänitehosteiden taltioimiseen

Erilaisia äänitehosteita tarjoavia palveluita on Internetissä varsin paljon. Perinteisesti palvelut toimivat siten, että verkkosivustolta voi ladata joko ilmaiseksi tai korvausta vastaan äänitehosteita. Yksi laajimpia täysin ilmaisia äänitehosteita tarjoava palvelu on blogissa aiemmin esitelty Freesound.

Jotta Freesoundin kaltainen palvelu toimisi, tarvitaan yhteisöllistä voimaa. Ihmisiä, jotka taltioivat ja tuottavat palvelussa jaettavan sisällön.

Tässä artikkelissa on koostettuna jokusia vinkkejä niin laitteisto- kuin ohjelmistotasollakin heille, jotka haluaisivat tuottaa ääniä, mutta eivät tiedä, mistä aloittaa.

Tärkein laite äänien taltioimisessa on luonnolliessti mikrofoni. Mikrofoniksi kelpaa käytännössä mikä tahansa mikrofoni. Esimerkiksi Shuren SV200 on hyvä valinta aloittelevalle äänittelijälle. Mikrofonin lisäksi tarvitaan laite, johon ääni tallennetaan. Laitteeksi kelpaa niin tietokone kuin edullinen digitaaliäänitinkin, esimerkiksi Zoom H1.

Usein äänitystä miettiessä harkitaan tarkkaan, mitä äänitetään. Tehosteäänien kohdalla kannattaa kuitenkin päästää mielikuvitus laukkaamaan ja antaa luovuuden kukkia. Tehosteeksi kelpaa käytännössä mistä tahansa lähtevä ääni. Esimrkiksi pienin lusikan kilistely kupissa tai kolikoiden helistely kukkarossa ovat sellaisenaan varsin käyttökelpoisia äänitehosteita.

Myös oveen koputus, ovikello, avaimien kilistely, auton käynnistys ja sanomalehden lukemisesta aiheutuvat äänet ovat oikein käyttökelpoista äänimateriaalia.

Äänitehosteita taltioidessa kannattaa unohtaa ajatus "muut ovat tehneet sen jo." Vaikka joku olisikin taltioinut jo kymmeniä kertoja avaimien kilistelyä, kukaan ei ole kilistellyt juuri sinun avaimiasi. Tämä mahdollistaa sen, että tuotat taltioidessasi täysin uniikkia sisältöä, josta voi olla monille ihmisille hyötyä erilaisissa produktioissa.

Tärkeintä äänitellessä on päästää luova hulluus valloilleen ja innostua kokeilemaan mitä erilaisempia tapoja ja tekniikoita. Yhtä oikeaa ei ole, vaan asiat voi tehdä juuri siten kuin itse haluaa. Vinkkejä ja apua alkuun pääsemiseksi löytyy esimerkiksi Freesoundin foorumilta

Äänitehosteiden taltioimisen tulisi olla hauskaa ja miellyttävää puuhastelua. Kannattaa unohtaa tekniset haasteet ja paineet siitä, onko taltiointi riittävän laadukas. Oleellisempaa on itse tekeminen ja tekemisen mielekkyys. Kokeilemalla oppii, joten äänitteiden taltioinnin alkuvaiheessa on syytä olla murehtimatta ja keskittyä itse tekemiseen.

Levitä taltioimasi tehosteet verkossa, niin tehosteäänistä on iloa sinun lisäksesi koko maailmalle.