keskiviikko 14. toukokuuta 2014

Pienoistietokone harrastelijoille: Raspberry Pi

Tietokoneita on ollut yrityksissä jo pari vuosikymmentä. Kotikäytössä PC-koneet alkoivat yleistymään 90-luvun aikana hyvää vauhtia. Vielä vuosituhannen vaihteessa tietokonepakettien hinnat olivat varsin korkealla.

Markkinoilla on edelleen melko vähän edullisia, alle 100 euron hintaluokkaan sijoittuvia, tietokoneita. Yksi syy tähän on varmasti kallis Windows-lisenssi. Mikäli Windowsin käyttö ei ole välttämätöntä ja kapaa harrasteluun soveltuvaa tietokonetta edulliseen hintaan, yksi vaihtoehto on Raspberry Pi.

Raspberry Pi on kämmenelle mahtuva tietokone. Laite pitää pienestä koostaan huolimatta sisällään täysiverisen tietokoneen. Tietokoneessa on 700 megahertsin ARM-pohjainen suoritin, 512 megatavua keskusmuistia verkkoliitäntä ja kaksi kappaletta USB-liitäntöjä. Kuvaa laitteesta saa ulos niin komposiittina kuin HDMI-liitännälläkin. Äänet saa ulos joko HDMI-liitännän kautta tai analogisesti. Laitteessa on lisäksi verkkoliitäntä.

Pienikokoinen RasPi on kätevä laite esimerkiksi Linux-harrastajalle. Laite sopii myös aloittelijalle, joka haluaa kokeilla erilaisia Linux-jakeluita.

RasPi-pohjainen NAS-järjestelmä
Internetissä on lisäksi lukuisia ohjeita erilaisista projekteista, joita käyttäjät ovat toteuttaneet Raspberry Pi -laitteella. Erilaisia projekteja voi etsiä Googlen avulla. Esimerkiksi täällä on listattuna muun muossa projekti, jossa RasPi huolehtii taloautomaation toiminnoista. Samaisesta listauksesta löytyy myös ohjeistus, kuinka RasPin voi valjastaa sääasemaksi. Lisää ideoita voi poimia täältä.

Raspberry Pi soveltuu myös verkkolevyksi, kunhan koneeseen kytkee USB-kiintolevyn. Ohje NAS-laitteen tekemiseen löytyy täältä Myös YouTubesta löytyy lukuisia ideoita ja ohjeita Raspberry Pi -tietokoneen käyttöön.

Kokonaisuutena laite on mielenkiintoinen paketti. Pieneen kokoon puristettu tietkone kuluttaa äärimmäisen vähän virtaa tarjoten kuitenkin lukemattomia sovellutusmahdollisuuksia. Edullinen hintansa ansiosta laite on erinomainen valinta teknologiaa harrastavalle. Tietokone sopii hintansa ansiosta mainiosti esimerkiksi ensimmäiseksi Linux-alustaksi.

Raspberry Pi kustantaa noin 50 euroa Suomesta ostettuna. Lisätietoa löytyy suoraan tietokoneen omilta kotisivuilta.